Osad mikroskopowy moczu

site
każdej nocy to wraca...

Temat: MIT, SG, USG w wynikach badania moczu
Topino napisał(a): Witam, Nie potrafie wygooglowac... Co oznaczaja skroty NIT, SG oraz USG w wynikach badania moczu? Co to znaczy jak NIT jest positive? Dzieki za odpowiedzi ! NIT - bakterie nitryfikujace SG - ciezar wlasciwy moczu USG..? najprawdopodobniej urobilinogen, ale nie pasuje mi ten skrot.. czy aby sie nie pomyliles..? jesli w badaniu wyszly pozytywne NITranty powinien byc zrobiony jeszcze mikroskopowy osad moczu w celu potwierdzenia obecnosci bakterii w moczu. wynik prawidlowy to nieobecnosc bakterii nitryfikujacych. pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1850/mit,sg,usg,w,wynikach,badania,moczu.php



Temat: wyniki badania moczu
nawet jakie to było badania, czy ogólne, czy dobowa zbiórka moczu...ale generalnie leukocyty najczęściej świadczą o jakimś stanie zapalnym. Pozdrawiam serdecznie Ewa
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badania,moczu.php


Temat: do P.Kasi o analizie moczu
do P.Kasi o analizie moczu Witam Do tej pory miałam mocz wzorcowy-lekarz zachwalał ze wręcz idealny. Badania wykonuje co miesiąc. Dziś odebrałam wyniki i po raz pierwszy coś mnie zaniepokoiło. Mianowicie w rubryce DANE Z ANALIZATORA pisze erytrocyty-25/ul++, reszta parametrów idealna. W rubryce MIKROSKOPOWA OCENA OSADU-erytrocyty- część wył poj w prep, nabłonki-pojedyncze w polu widzenia, leukocyty-pojedyncze w polu widzenia, bakterie pojedyncze w ... może być to spowodowane kolką nerkową albo zakażeniem dróg moczowych. Dodam że nie mam żadnych innych symptomów zakażenia typu pieczenie czy ból podczas oddawania moczu, wydaje mi się że pije wystarczającą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,96417228,96417228,do_P_Kasi_o_analizie_moczu.html


Temat: prawie 2-letni grubasek - proszę o poradę
Pani Doktor,mam jeszcze przy okazji male pytanie odnosnie wyniku badania moczu, w wyniku mikroskopowego badania osadu moczu jest napisane : liczne bakterie. Troche mnie to niepokoi,ale w badaniu moczu i osadu nie ma podwyzszonej ilosci leukocytow. Tylko te liczne bakterie w osadzie. Co to oznacza i czy to cos niepokojacego? Bardzo dziekuje i pozdrawiam Mama Kubusia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,52963180,52963180,prawie_2_letni_grubasek_prosze_o_porade.html


Temat: interpretacja winikow
interpretacja winikow Prosze o interpretację wyników badania moczu u prawie 4-letniej dziewczynki. Badania robiłam ponieważ zauważyłam jakąs wydziekinę podobną do upławów na bieliźnie oraz mała skarży się na swędzenie. Oto wyniki ciężar właściwy 1,010kg/l barwa żółta odczyn pH 6,0 leukocyty ++ Azotyny negatywny białko ślad cukier negatywny ciała ketonowe negatywny urobilinogen w normie Bilirubina negatywny krew negatywny Osad mikroskopowy moczu: nabłonki płaskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93851384,93851384,interpretacja_winikow.html


Temat: wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
azotyny: ujemny Erytrocyty w moczu: 25 / µl H Urobilinogen: w normie Badanie mikroskopowe osadu: Nabłonki płaskie: pojedyncze Leukocyty: do 5 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze Biochemia: Proteinogram: Albumina-frakcja: 50,90 % L ALFA_1-frakcja: 6,50...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104398092,104398092,wyniki_badan_poradnia_gastroenterologiczna.html


Temat: Mocz - prośba o interpretację wyniku
Mocz - prośba o interpretację wyniku Pani Doktor, w badaniu moczu mojej 9-miesięcznej córeczki część wyników jest poza normą, robiony był również posiew ale wynik dopiero z 5 dni. Czy w ... wykryto Urobilinogen - w normie Bilirubina - nie wykryto Ciałka karotenowe - nie wykryto Leukocyty - umiarkowanie Azotyny - wykryto Krew - ujemny Mikroskopowy osad moczu: Nabłonki płaskie - pojedyncze w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104928604,104928604,Mocz_prosba_o_interpretacje_wyniku.html


Temat: wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto
wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto MORFOLOGIA KRWI rbc3.93 nor3,9-5.3 hct0.32nor0.35-0.45 mcv82.4nor76-90 rdw-cv12.8nor11.5-15 hgb7.0nor6.9-9.3 mch1.8nor1.55-1.98 mchc21.60nor19.96-22.19 plt463nor140-440 mpv8.7nor7-13 pdw9.9nor11.5-14.5 wbc9.0nor4.5-13.5 ROZMAZ MIKROSKOPOWY podzielone 28%nor30-50 kwasochlonne 2%nor1-4 limfocyty 62%nor 45-65 monocyty 8%nor 1-7 BADANIE OGOLNE MOCZU ciezar wlasciwy-1.020 ph-7.5 leukocyty-negat azotyny-negat bialko-negat cukier-norma ketony-negat urobilinogen-norma bilirubina-negat erytrocyty-negat OSAD MOCZU W.P.W osad -w normie bardzo prosze o ocene wynikow corki gdyz moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106324691,106324691,wyniki_5mc_corki_prosze_bardzo_o_ocene_pania_dokto.html


Temat: zapalenie układu moczowego
... 453 x10^3/ul *wzór krwinek białych -granul. ojądrze segment. 8% -limfocyty 87% MOCZ -barwa jasno-żółta -przejrzystość średnio przejrzysty -białko 0,061 *Osad metodą mikroskopową -nabłonki płaskie pojedyncze -leukocyty 3-5 w p.w. -bakterie dość...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100865587,100865587,zapalenie_ukladu_moczowego.html


Temat: Pytanie do Pana doktora?????!!!!! Pilne!!!!
Pytanie do Pana doktora?????!!!!! Pilne!!!! Witam moja 2 letnia córcia tydzień temu skończyla kurację antybiotykiem. Byla leczona na zapalenie pęcherza. Infekcja zaczęla się wysoką gorączką w wynikach moczu były erytrocyty leukocyty ... Zrobilam dziś badania moczu i wyniki znowu mnie niepokoja . prosila bym o analizę !!!!! BADANIE ogolne moczu: Cię. wł. 1,005 kg/l PH 7,0 Białko ( - ) Glukoza (-) Ciala ketonowe (-) Urobilinogen 0,2 EU/dl Bilirubina (-) Erytrocyty (-) Azotyny dodatni Leukocyty (+) Mikroskopowe badanie osadu moczu Leukocyty 0-2 w polu widzenia Erytrocyty świeże 1-3 w polu widzenia Erytrocyty częściowo wyługowane...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,67670867,67670867,Pytanie_do_Pana_doktora_Pilne_.html


Temat: berneńczyk i krwawienie z pęcherza
właściwy 1,030 g/ml, ph 6, białko 0,3 g/l, urobilinogen 0,2 mg/dl, barwa żółta, mocz przejrzysty, krew - dużo. Mikroskopowy osad moczu: nabłonki płaskie -pojedyńcze, leukocyty 2- 3, erytrocyty - świeże i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,71681428,71681428,bernenczyk_i_krwawienie_z_pecherza.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
Proszę o interpretację wyników Odebrałam dziś wynik moczu córki(13 miesięcy) ciężar właściwy 1,015 ph 5,0 leukocyty 50 Leu/ul azotyny dodatni ciała ketonowe 15 mg/dl reszta ujemne Mikroskopowe badanie osadu nabłonki płaskie 2-3-3 w polu widzenia krwinki białe 10-12-12 + zlepy liczne bakterie Posiew za tydzień Dodam,że córka przed tym była podmyta i mocz był łapany prosto do pojemnika Córka w grudniu przechodziła...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,92926769,92926769,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Mocz ogólny - proszę o interpretacje.
Mocz ogólny - proszę o interpretacje. Witam. Dziś zrobiłam rano badanie bo od wczoraj Emilek miał temperature 37,5 /więc nie tak bardzo wysoka/ , jest marudny nie chce jeść ani pić, nawet cumelek go denerwuje więc może to ząbki??? Chciałabym!!! Mocz wyglada tak: sg 1.020 leuk - neg ery - neg ph 6 asc 20mg/dl+ ket 50mg/dl ++ glu - neg ubg - norm bil -neg pro - neg Wynik mikroskopowy osadu: nabł wielokątne- poj, leuk -3-5 wpw, bakterie nieliczne. Dodam że próbka pobrana woreczkiem z którym chodził ok godz. Dzięki za odpowiedzi....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,66587549,66587549,Mocz_ogolny_prosze_o_interpretacje_.html


Temat: interpretacja wyniku moczu
interpretacja wyniku moczu Synek ma 23 miesięcy i refluks 3 stopnia prawostronny araz prawa nerkę szczątkowo wydolną Dane z aparatu LabUReader SG 1.005 LEU 25 Leu/ ul NIT neg ph 7 ERY neg PRO neg GLU neg ASC neg KET neg UBG norm BIL neg Kolor żółty/ przeźroczysty Wynik mikroskopowej weryfikacji osadu Nabłonki wielokątne pojedyńcze Leukocyty 1-3 w polu widzenia Inne baktreie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,41792958,41792958,interpretacja_wyniku_moczu.html


Temat: Prośba o interpretacje wyników
Prośba o interpretacje wyników Zwracam się z prośbą o interpretację wyników badania moczu u prawie 4-letniej dziewczynki. Badania robiłam ponieważ zauważyłam jakąs wydziekinę podobną do upławów na bieliźnie oraz mała skarży ... Osad mikroskopowy moczu: nabłonki płaskie nieliczne leukocyty 10-15 w polu widzenia erytrocyty świeże i zieminione 0-2 wpw flora bakteryjna skąpa śluz obfity z góry dziękuję za pomoc (oczywiście pójdę też z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1124,93842606,93842606,Prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Cukrzyca!!!!!!
... nie wiem kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. W swoim zakresie wykonam glukoze na czczo i po 60 minutach.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83895567,83895567,Cukrzyca_.html


Temat: Cukrzyca!!!!!!
... napisane jak dla nie wiem > kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. Tak się składa, że lekarz spisuje się nie w przypadku, w którym spełnia życzenia, jak złota rybka,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83895567,83895567,Cukrzyca_.html


Temat: kto odczyta wyniki z moczu???
kto odczyta wyniki z moczu??? Dane z aparatu LabUReader SG1.010 LEU+ NITneg pH5 ERY+++ PROślad GLUneg ASCneg KETneg UBGnorm BILneg Wynik mikroskopowej weryfikacji osadu Kolor: ciemno żółty / lekko mętny Nabłonki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,66486240,66486240,kto_odczyta_wyniki_z_moczu_.html


Temat: Co oznacza skrót "wpw" a co "/ul"
Gdy ocenia człowiek badanie osadu moczu wpisuje ile eytrocytów widzi w polu widzenia mikroskopu. Gdy badanie pochodzi tylko z automatu- to masz wynik typu 150 / ul. Bardziej wiarygodne jest badanie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,66823405,66823405,Co_oznacza_skrot_wpw_a_co_ul_.html


Temat: Białko w moczu u 3-latki
mamaata napisała: > Witam! > Bardzo proszę o komentarz . Córeczka ma 3 lata,od 2 dni bardzo często > siusia ale są to znikome ilości od popołudnia już znacznie więcej.W moczu > białko 100mg/dL,BIL-neg, KET-neg, BDL-neg, pH 6, SG-1.015,LEU-neg. Osad 40-45- > 50 leuko.; poj. nabł. pł.; 5-8-12 erytro. św. poj. nabł. okr. liczne bakterie > w p.w. > Teraz córeczka jest ... Skróty oznaczają: BIL - bilirubina KET - ciała ketonowe (tzw. aceton) pH - pH, stopień kwasności moczu SG - ciężar właściwy LEU - leukocyty wykrywane metodami chemicznymi Osad: leuko. - białe krwinki, leukocyty poj.nabł. pł. - pojedyncze nabłonki płaskie w polu widzenia (mikroskopu) erytro.św. - krwinki czerwone (erytrocyty) świeże poj.nabł. okr. - pojedyncze nabłonki okrągłe w p.w. - w polu widzenia (mikroskopu)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,12288943,12288943,Bialko_w_moczu_u_3_latki.html


Temat: proszę o pomoc w analizie wyników moczu
proszę o pomoc w analizie wyników moczu Witam moja 2 letnia córcia tydzień temu skończyla kurację antybiotykiem. Byla leczona na zapalenie pęcherza. Infekcja zaczęla się wysoką gorączką w wynikach moczu były ... sie katar. Zrobilam dziś badania moczu i wyniki znowu mnie niepokoja . prosila bym o analizę !!!!! BADANIE ogolne moczu: Cię. wł. 1,005 kg/l PH 7,0 Białko ( - ) Glukoza (-) Ciala ketonowe (-) Urobilinogen 0,2 EU/dl Bilirubina (-) Erytrocyty (-) Azotyny dodatni Leukocyty (+) Mikroskopowe badanie osadu moczu Leukocyty 0-2 w polu widzenia Erytrocyty świeże 1-3 w polu widzenia Erytrocyty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,67655039,67655039,prosze_o_pomoc_w_analizie_wynikow_moczu.html


Temat: wyniki badania moczu i krwi dzieci-kto zna dobrze?
wyniki badania moczu i krwi dzieci-kto zna dobrze? czy ktos może mi napisać normy dla dzieci ok 2-3 letnich normy dla dorosłych znam, ale czy te dla dzieci sa inne trochę hematokryt krwinki czerwone hemoglobina krwinki białe i czy jakies normy w badaniu moczu (osad z mikroskopu) leukocyty (dorosli 0-5) erytocyty (dorośli 0-3) a dzieci ?? tak samo ?? jeli ktoś może...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,37577324,37577324,wyniki_badania_moczu_i_krwi_dzieci_kto_zna_dobrze_.html


Temat: 3,5 latek posikuje w dzień i moczy się w nocy
... nawet 2x w ciągu jednej nocy. Poza tym w dzień zasikuje majtki, to znaczy popuszcza mocz. Odebrałam właśnie badanie moczu. Badanie ogólne: analiza ogólna - wszystko w normie; badanie mikroskopowe: osad...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,82551036,82551036,3_5_latek_posikuje_w_dzien_i_moczy_sie_w_nocy.html


Temat: Wynik Ph
Wynik Ph O czym może świadczyć wynik moczu ph=8,0, w ocenie mikroskopowej osadu leukocyty 0-5. Pozostałe parametry w normie lub nieobecne. Dziewczynka 4 lata narzeka na niewielki ból w trakcie siusiania.Jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,107258584,107258584,Wynik_Ph.html


Temat: mętny mocz w badaniu ogólnym i bóle w podbrzuszu
mętny mocz w badaniu ogólnym i bóle w podbrzuszu Panie Doktorze bardzo proszę o poradę,chodzi o mojego 3 letniego synka. Kilka dni temu przez 2 dni wymiotował,miał podwyższoną temp.,sporadyczne bóle w okolicy lędźwiowej i ból w podbrzuszu. Obecnie już nie wymiotuje,ale nadal bardzo mało siusia (na nocnik siada raz na 5 godz i oddaje bardzo małe ilości moczu w stosunku do wypijanej ilości płynów).Apetyt ma średni,nadal jest na diecie lekkostrawnej,gdyż lekarz podejrzewał u niego infekcję żołądkową. Coś mnie tknęło aby zrobić synkowi badanie ogólne moczu, wyniki są następujące: Barwa jasno żółty Przejrzystośc Mętny Ciężar właściwy 1,02 ph moczu 6,0 glukoza, bilirubina,białko w moczu - negative ciała ketonowe trace azotyny negative krew negative leukocyty w moczu negative Badanie mikroskopowe osadu Nabłonki wielokątne nieliczne Bakterie liczne Erytrocyty ilościowo 2-3 w polu widzenia Leukocyty ilościowo 6-7 w polu widzenia Kryształy Liczne szczawianu wapnia Chciałabym nadmienić,że mocz od razu po pobraniu był zawieziony do laboratorium, nie był przetrzymywany. Martwią mnie erytrocyty, leukocyty,kryształy szczawianu wapnia, zmętnienie moczu i bóle synka w podbrzuszu. Panie Doktorze, o czym może świadczyć taki wynik i dolegliwości bólowe? Dziękuję za Pańską odpowiedź Mama Kuby
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74927014,74927014,metny_mocz_w_badaniu_ogolnym_i_bole_w_podbrzuszu.html


Temat: zapalenie układu moczowego
bilirubina nie wykryto ketony nie wykryto erytrocyty nie wykryto Osad metodą mikroskopową nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 3-5 w p.w bakterie dość liczne pasma śluzu pojedyncze Byliśmy wczoraj u lekarza(innego oczywiście)jedynego neonatologa ... że tbaiłko w moczu może wynikać z przedawkowania wit. D. Mały jest karmiony butelką i do tego brał jeszcze wit.d(ok.10 kropli dziennie-jedna kapsułka). Zrobiliśmy te badania i rzeczywiście wyszły ponad normę, ... noralnego badania moczu pobierałam do woreczka od 4 do 7 godz.czyli 3 godziny, bo było tego moczu bardzo mało.Pomóżcie, proszę. Bo do pojemniczka i to środkowy mocz będzie bardzo ciężko mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100865587,100865587,zapalenie_ukladu_moczowego.html


Temat: Badania refundowane
... czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3) fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1) posiew moczu z antybiogramem; 2) posiew wymazu z gardła; 3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4) białko C-reaktywne (CRP)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,94295427,94295427,Badania_refundowane.html


Temat: ZUM-proszę o rady!!!!
ogólny:leukocyty 25, azotyny-dodatni, pozostałe wartości w normie, komentarz:barwa moczu:żółty, mętny, mikroskopowa ocena osadu moczu:nabłonki płaski, pojedyńcze, leukocyty 2-5 wpw, bakterie bardzo liczne. zanim otrzymałam posiew minęło kilka dni, gorączki juz nie było, tylko mocz mocno śmierdział. w końcu z wynikiem posiewu udałam się do lekarza(w ten sam dzień rano była juz tem. 38,2), zabrałam też mocz ze sobą, żeby powtórzyc badanie.Lekarz wysłał mocz na cito i kazał czekać do wieczora na wiadomość czy podać antybiotyk. Dostałam wiadomość, że powtórzony wynik ogólny jest zły (same leukocyty w polu widzenia, do tego jeszcze erytrocyty-tyle pamiętam, i nie ma co czekać za posiewem, który i tak nie było wiadomo czy zrobia, bo moczu było mało, tylko podawać antybiotyk, bo to ewidentna infekcja. Augmentin był na podstawie antybiogramu(tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,24937193,24937193,ZUM_prosze_o_rady_.html


Temat: mam wyniki i co teraz - podzielcie się uwagami
1.015 bilirubina: nb. urobilinogen norm. ciała ketonowe nb. badanie mikroskopowe osadu: bakterie: bardzo liczne erytrocyty: nb. leukocyty: pojedyncze w polu widzenia nabłonki płaskie pojedyncze POSIEW MOCZU wyhodowano: escherichia coli ESBL(-) >...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,64036236,64036236,mam_wyniki_i_co_teraz_podzielcie_sie_uwagami.html


Temat: Odmowa wydania skieriwania przez internistę!!!
ogólne; pasożyty; krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: wskaźnik protrombinowy (INR); czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: posiew moczu z antybiogramem; posiew wymazu z gardła; ogólny posiew ... zdaniem skoro tak jestesmy traktowani mimo płaconych podatków.. należało powiedziec lekarzowi rodzinnemu ze bardzo boli Cie brzuch jak oddajesz mocz, ze mocz -twoim zdaniem ma zapach amoniaku..i wtedy byłby zmuszony!! dac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,73705209,73705209,Odmowa_wydania_skieriwania_przez_interniste_.html


Temat: Co poradzić?
... krwi obwodowej, Wskaźniki stanu nerek, Inne parametry krwi,Badanie ogólne moczu, Badanie mikroskopowe osadu moczu, BAdanie surowicy/osocza, Elektrolity, Próby wątrobowe
Źródło: topranking.pl/1205/co,poradzic.php


Temat: Wyniki przed operacją:)
mg/dl pH 5.0 Ciezar własciwy 1.026 Leukocyty ujemny Erytrocyty ujemny Azotyny ujemny Ketony ujemny mg/dl Urobilinogen 0.2 EU/dl - - ILOSCIOWA ANALIZA OSADU - Nabłonki płaskie 10 /uL (0 28) Leukocyty (ilosciowo) 3 /uL (0 30) Erytrocyty (ilosciowo) 2 /uL (0 25,0) Pasma sluzu 80 /uL (0 40) H Flora bakteryjna 36 /uL (0 60) - - WERYFIKACJA MIKROSKOPOWA - Nabłonki płaskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,95025427,95025427,Wyniki_przed_operacja_.html



All right reserved.
© każdej nocy to wraca...